Telefonul tău nu va mai fi niciodată la fel datorită acestei invenții de milioane
Tehnologia smartphone-urilor evoluează de la un an la altul într-un ritm impresionant, suprinzând în permanență utilizatorii cu funcții, programe și aplicații din ce în ce mai sofisticate și mai impresionante.
Un sistem nou descoperit îți va schimba pentru totdeauna telefonul mobil și, probabil, întreaga viață. Un prestigios om de știință japonez, DJ Lee, a inventat un sistem de „autentificare cu doi factori” pentru recunoașterea feței, care folosește gesturile feței, cum ar fi mișcările de ochi sau buze, pentru a debloca un dispozitiv.
Omul de știință susține că noul algoritm de verificare a identității ca fiind mai sigur decât biometria facială actuală.
El poate fi folosit atât pentru smartphone-uri, cât și pentru o sumedenie de alte dispozitive care necesita o autentificare cu verificare pentru utilizator. Prin urmare, sistemul ar putea deveni o banalitate în viețile noastre, putând, de exemplu, să renunțăm la cheia de la interfonul de la bloc, și șă avem acces doar scanându-ne fața.
Trebuie doar să te filmezi mimând expresii faciale
Sistemul poartă denumirea de „Verificare simultană a identității cu doi factori (C2FIV)” și funcționează foarte simplu:
Pentru a face sistemul să opereze, trebuie doar să te filmezi într-un scurt videoclip, mimând diverse expresii faciale, pe baza cărora algoritmii din sistem te vor recunoaște ulterior că fiind posesorul telefonului mobil, și ți-l vor debloca într-o secundă, fără să fie nevoie să pierzi timpul introducând parole, conduri de securitate sau gesturi de deblocare.
Cât de sigure sunt sistemele de securitate bazate, spre exemplu, pe scanarea retinei și amprentei?
Oamenii cu intenții rele pot pătrunde în telefonul unei victime, chiar dacă are un sistem de securitate bazat pe biometrie, cum ar fi scanarea amprentei și a retinei, folosind fotografii sau mășți, spre exemplu, atrage atenția omul de știință.
„Vezi asta foarte mult în filme – gândește-te la Ethan Hunt în Mission Impossible”, spune cercetătorul. Totuși, majoritatea sistemelor moderne de deblocare a feței nu pot fi păcălite de măști sau fotografii.
Din experiențele anterioare, marii producători de dispozitive susțin că oferă securitate avansată utilizatorilor care se autentifică prin astfel de metode.
Spre exemplu, Face ID-ul Apple se bazează pe camera TrueDepth a scana fața folosind peste 30.000 de puncte invizibile. Apple susține că aceste informații nu se găsesc în fotografiile tipărite sau 2D digitale și pot proteja împotriva tentativelor de autentificare prin măști sau alte metode.
La ce va fi folosit noul sistem?
Din moment ce producătorii de dispozitive și-au îmbunătățit performanțele sistemelor, la ce va mai folosi sistemul lui DJ Lee? Ei bine, acesta ar putea fi folosit ca o „plasa de siguranță”, un pas suplimentar de securitate, menit nu să confere protecție completă, ci să sporească și întărească sistemul principal.
Omul de știință a depus deja un brevet pentru invenție și a lansat o serie de situații ipotetice în care sistemul sau ar putea aduce plus valoare securității, împotriva atacurilor persoanelor cu intenții rele.
Spre exemplu, spune cercetătorul, sistemul ar putea fi folosit în serviciile bancare online, bancomatele, accesul la cutie de valori și intrarea fără cheie în propria mașină. „Cât de grozav ar fi să știi că, chiar dacă ți-ai pierde cheia mașinii, nimeni nu îți poate fura vehiculul, deoarece nu știu mișcarea ta secretă a feței?”, se întreabă, retoric, cercetătorul.